top of page

Colla de Gegants de l'ACF

En Jordi, la Montserrat, la Laia, en Llorenç, en Banyetes i la Rebanyuda, els gegants de l'Agrupació Cultural Folklòrica.

perfilfoto_Original.jpg

Gegants ACF

Els gegants de l’Agrupació Cultural Folklòrica neixen amb l’impuls de la Festa Berguedana. Amb l’Esbart dansaire al capdavant, l’any 1988 es creen els quatre gegants de l’Agrupació Cultural Folklòrica, en Jordi, la Montserrat, la Laia i en Llorenç, dissenyats per Manel Carpi i construïts per en Josep Cardona, ‘’Nona’’ amb la confecció de Llúcia Laborda. Un any més tard, al 1989, és quan es crea la colla gegantera, la mateixa que més de trenta anys després encara segueix sent l’encarregada de fer ballar les figures. 

IMG_3551.jpg

Foto:Jordi Miralles

Els Vestits Nous

El projecte iniciat a finals de 2019, vol seguir mantenint l’essència de les figures tot i que canviant el seu aspecte. Amb dissenys de Marc Udina i confecció de Marc Udina i Goreti Puente, el projecte culmina el 2 d’octubre de 2021 amb la presentació oficial.

El procés de creació comença dotant de context històric local a en Jordi, la Montserrat, la Laia i en Llorenç que van vestits com ho farien una parella de burgesos i una de pagesos de finals del segle XIX a Sant Feliu. Llibres, imatges i altres fonts documentals han servit per realitzar, d'una manera fidel, les vestidures.

 

La necessitat del canvi de vestuari era gran, amb el pas dels anys i l’ús dels vestits anteriors, aquests es veien cremats, descolorits i en mal estat. Pel que fa als dissenys dels vestits vam tenir diverses propostes sobre la taula fins que s'escullen, els actuals, per unanimitat tot deixant enrere la imatge que fins ara havien portat.

 

Les noves vestidures es presenten en societat el 2 d’octubre de 2021 amb un espectacle on el protagonisme el van prendre La Dansa Galana i el Ball de la Soca.

En Jordi i la Montserrat es van crear amb el vestuari, dissenyat per Manel Carpi, del ball ‘’Dansa Galana’’, un ball creat per l’Esbart Verdaguer de Barcelona l’any 1957, inclòs al repertori de l’Esbart Sant Feliu. En Llorenç i la Laia, en canvi, duien el vestuari dels balladors del Ball de la Soca, també dissenyat per Manel Carpi, l’arrelat ball santfeliuenc que balla l’Esbart dansaire els dilluns de la Segona Pasqua a l’Aplec de la Salut. ​La geganta Montserrat va caure i el rostre el va fer tot nou per Ramón Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers.

El vestuari original es va mantenir fins l’any 2021 que es va fer un canvi als vestits. Les figures, actualment, van abillades tal i com ho farien els burgesos i pagesos del Sant Feliu de finals del segle XIX. Aquest canvi de vestuari va servir per dignificar les figures i per dotar-les de context històric. Es tracta d'un vestuari fet a mida i pensat exclusivament per als quatre gegants; de la mateixa manera que les joies i els accessoris que porten les figures. L’encarregat dels dissenys i confecció de les noves vestidures va anar a càrrec de Marc Udina i de Goreti Puente.

La colla de geganters de l'ACF ha viscut diversos moments històrics; el més important ha sigut acollir a Sant Feliu l’any 2001 la XVIa Ciutat Gegantera de Catalunya, juntament amb els Gegants de la Ciutat. Sant Feliu va esdevenir la capital del món geganter tot acollint més de 120 parelles de gegants vingudes d’arreu de Catalunya i l’estat Espanyol. Durant aquell any la colla va ser l'encarregada d'acollir a Sant Feliu en Treball i na Cultura, els gegants de l’Agrupació de Colles de geganters de Catalunya, i de fer-los ballar.

 

A més a més, l'any 2012 va organitzar la VIa Fira del Món Geganter, una festa on es van fer actes, espectacles i tallers relacionats amb el món geganter. Per concloure les titulacions, l’any 2019, en motiu del 30è aniversari de la colla gegantera van organitzar la XXIIa Trobada Comarcal de Gegants del Baix Llobregat.

En quan a coreografies pròpies en tenen varies.

Una, el Ball dels Gegants de l’ACF composada l’any 2019. I la més destacada de totes és, sens dubte, el Ball dels Gegants de Sant Feliu, ball que es realitza durant el ball d’entremesos el dia de l’inici de les Festes de Tardor durant el Seguici.

El ball dels Gegants de Sant Feliu el ballen el conjunt dels sis gegants de Sant Feliu, en Guillem, la Violant, en Jordi, la Montserrat i en Llorenç i la Laia.

A part d’aquestes composicions en Llorenç i la Laia tenen una música i una coreografia pròpia, ‘’El Ball de Sant Llorenç’’, composada per Daniel Suñé, un ball que es realitza un cop l’any durant l’ofici solemne de Festa Major de Sant Llorenç dins la Catedral, cada 10 d’agost.

Els veïns més alts de Sant Feliu es poden veure any rere any per les Festes de Primavera, per la Festa Major de Sant Llorenç, per les Festes de Tardor i per les poblacions d’arreu de Catalunya a ritme dels grallers.

IMG_1611.JPG

Foto: Fet a Sant Feliu

Banyetes i Rebanyuda

En Banyetes i la Rebanyuda també van ser unes figures creades per en Josep Cardona, “Nona”. En Banyetes era un capgròs que en "Nona" tenia al seu taller i que va regalar a l'ACF i Manel Carpi va proposar fer-ne un gegantó dissenyant la figura i el vestuari que va ser confeccionat per Cristina Pino i Botella. Així va ser com l’any 1989 el Banyetes, sense parella, va aparèixer durant el correfoc de les festes acompanyant als Diables La Garsa

Un any més tard amb un altre capgròs que tenia l'ACF d'una senyora en Manel Carpi suggereix crear la parella del Banyetes i li demana al "Nona" si li podria posar dues banyes, i així ho fa, adaptant dues banyes de bou  de veritat que tenia al seu taller. Després en Manel Carpi va fer el disseny del personatge i del vestuari, i la Llúcia Laborda va fer-ne la confecció, creant la Rebanyuda. Però aquest fet va durar pocs anys i el gegantons van quedar arraconats.

Tot i que la figura d’en Banyetes és de l’any 1988, no va ser fins l’any 1997 quan realment es fundà la colla de les Banyeteres, tot sent la primera colla gegantera formada única i exclusivament per dones. Durant les Festes de Tardor d'aquell any es va recuperar i presentar oficialment la figura del Banyetes com un gegantó més. El cas de la seva parella, la figura de la Rebanyuda, va ser recuperada un any més tard, el 1998, sent presentada, també durant les Festes de Tardor.

IMG_6286.jpeg

La primera sortida que va fer la colla de dones fora de Sant Feliu va ser a la Festa Major d’Esplugues de Llobregat. Des del 1997 els gegantons han mantingut l'aspecte i la roba inicial de, però l’any 2012 en Banyetes i la Rebanyuda van canviar els vestits, ja que amb el pas del temps s'havien malmès força. I al 2022 es va fer una altra renovació i actualització del vestuari mantenint la línia inicial però introduint petits canvis de complements.

 

A dia d’avui en Banyetes és una de les figures amb més èxit de tota la ciutat i l’imaginari festiu tradicional de Sant Feliu. Els gegantons es poden veure any rere any per les Festes de Primavera, i la Festa de Tardor. 

Si us voleu posar en contacte amb la colla o en voleu formar part podeu fer-ho a través del seu correu electrònic: 

gegants@acfsantfeliu.cat 

I si voleu seguir les seves activitats diàries seguiu-los al seu perfil d'Instagram:

  • Instagram
montserrat1.jpg
jordi1.jpg
Laia1.jpg
Llorenç1.jpg
Banyetes1.jpg
Rebanyuda1.jpg
bottom of page