Colla de Gegants de l'ACF

En Jordi, la Montserrat, la Laia, en Llorenç, en Banyetes i la Rebanyuda, els gegants de l'Agrupació Cultural Folklòrica.

perfilfoto_Original.jpg

Gegants ACF

Els gegants de l’Agrupació Cultural Folklòrica naixen amb l’impuls de la Festa Berguedana. Amb l’Esbart dansaire al capdavant, l’any 1988 es creen els quatre gegants de l’Agrupació Cultural Folklòrica, en Jordi, la Montserrat, la Laia i en Llorenç i en Josep Cardona, ‘’Nona’’, fou l’encarregat de modelar les figures. Un any més tard, al 1989, és quan crea la colla gegantera, la mateixa que més de trenta anys després encara segueix sent l’encarregada de fer ballar les figures. 

IMG_3551.jpg

Foto:Jordi Miralles

Els Vestits Nous

El projecte iniciat a finals de 2019, vol seguir mantenint l’essència de les figures tot i que canviant el seu aspecte. Amb dissenys de Marc Udina i confecció de Marc Udina i Goreti Puente, el projecte culmina el 2 d’octubre de 2021 amb la presentació oficial d’ells.

El procés de creació comença dotant de context històric local en Jordi, la Montserrat, la Laia i en Llorenç que van vestits com ho farien una parella de burgesos i una de pagesos de finals del segle XIX a Sant Feliu. Llibres, imatges i altres fonts documentals han servit per realitzar, d'una manera fidel, les vestidures.

 

La necessitat del canvi de vestuari era gran, amb el pas dels anys i l’ús dels vestits anteriors, aquests es veien cremats, descolorits i en mal estat. Pel que fa als dissenys dels vestits vam tenir diverses propostes sobre la taula fins que s'escullen, els actuals, per unanimitat tot deixant enrere la imatge que fins ara havien portat.

 

Les noves vestidures es presenten en societat el 2 d’octubre de 2021 amb un espectacle on el protagonisme el van prendre La Dansa Galana i el Ball de la Soca.

En Jordi i la Montserrat es van crear amb el vestuari de ‘’Dansa Galana’’, un ball creat per l’Esbart Verdaguer de Barcelona l’any 1957, inclòs dins el repertori de l’Esbart Sant Feliu. En Llorenç i la Laia, en canvi, duien el vestuari dels balladors del Ball de la Soca, l’arrelat ball santfeliuenc que balla l’Esbart dansaire els dilluns de la Segona Pasqua a l’Aplec de la Salut. ​La geganta Montserrat va caure i el rostre es va fer tot nou per Manel Casserres.

El vestuari original es va mantenir fins l’any 2021 que es va fer un canvi als vestits. Les figures, actualment, van abillades tal i com ho farien els burgesos i pagesos del Sant Feliu de finals del segle XIX. Aquest canvi de vestuari va servit per dignificar les figures i per dotar-les de context històric. Es tracta d'un vestuari fet a mida i pensat exclusivament per als quatre gegants; de la mateixa manera que les joies i els accessoris que porten les figures. L’encarregat dels dissenys i confecció de les noves vestidures va anar a càrrec de Marc Udina i de Goreti Puente.

La colla de geganters de l'ACF ha viscut diversos moments històrics; el més important ha sigut acollir a Sant Feliu l’any 2001 la XVIa Ciutat Gegantera de Catalunya, juntament amb els Gegants de la Ciutat. Sant Feliu va esdevenir la capital del món geganter tot acollint més de 120 parelles de gegants vingudes d’arreu de Catalunya i l’estat Espanyol. Durant aquell any la colla va ser l'encarregada d'acollir a Sant Feliu en Treball i na Cultura, els gegants de l’Agrupació de Colles de geganters de Catalunya, i de fer-los ballar.

 

A més a més, l'any 2012 va organitzar la VIa Fira del Món Geganter, una festa on es van fer actes, espectacles i tallers relacionats amb el món geganter. Per concloure les titulacions, l’any 2019, en motiu del 30è aniversari de la colla gegantera van organitzar la XXIIa Trobada Comarcal de Gegants del Baix Llobregat.

En quan a coreografies pròpies en tenen varies.

Una, el Ball dels Gegants de l’ACF composada l’any 2019. I la més destacada de totes és, sens dubte, el Ball dels Gegants de Sant Feliu, ball que es realitza durant el ball d’entremesos el dia de l’inici de les Festes de Tardor durant el Seguici.

El ball dels Gegants de Sant Feliu el ballen el conjunt dels sis gegants de Sant Feliu, en Guillem, la Violant, en Jordi, la Montserrat i en Llorenç i la Laia.

A part d’aquestes composicions en Llorenç i la Laia tenen una música i una coreografia pròpia, ‘’El Ball de Sant Llorenç’’, composada per Daniel Suñé, un ball que es realitza un cop l’any durant l’ofici solemne de Festa Major de Sant Llorenç dins la Catedral, cada 10 d’agost.

Els veïns més alts de Sant Feliu es poden veure any rere any per les Festes de Primavera, per la Festa Major de Sant Llorenç, per les Festes de Tardor i per les poblacions d’arreu de Catalunya a ritme dels seus grallers.

IMG_1611.JPG

Foto: Fet a Sant Feliu

Banyetes i Rebanyuda

En Banyetes i la Rebanyuda també van ser unes figures creades per en Josep Cardona, “Nona”, l’escultor mataroní que va fer la resta d’elements de la Festa Berguedana. Els inicis de les dues figures eren 2 caps de capgrossos que en Nona va adaptar com a gegantons i va regalar a l'ACF perquè sortissin als correfocs amb els Diables La Garsa.

I així va ser, l’any 1989 el Banyetes, sense parella, va aparèixer durant el correfoc de les festes acompanyant als diables. Però aquest fet va durar pocs anys i el gegantó va quedar arraconat juntament amb l'antiga Rebanyuda.

 

Tot i que la figura d’en Banyetes és de l’any 1988, no va ser fins l’any 1997 quan realment es fundà la colla de les Banyeteres, tot sent la primera colla gegantera formada única i exclusivament per dones. Durant les Festes de Tardor d'aquell any es va recuperar i presentar oficialment la figura del Banyetes com un gegantó més. El cas de la seva parella, la figura de la Rebanyuda, va ser recuperada un any més tard, el 1998, sent presentada, també durant les Festes de Tardor. Sabies que les banyes de la Rebanyuda són de toro de veritat?

IMG_6286.jpeg

La primera sortida que va fer la colla de dones fora de Sant Feliu va ser a la Festa Major d’Esplugues de Llobregat. Des del 1997 els gegantons han mantingut l'aspecte i la roba inicial de, però l’any 2012 en Banyetes i la Rebanyuda van canviar els vestits, ja que amb el pas del temps s'havien malmès força.

 

A dia d’avui en Banyetes és una de les figures amb més èxit de tota la ciutat i l’imaginari festiu tradicional de Sant Feliu. Els gegantons es poden veure any rere any per les festes de primavera, i la Festa de Tardor. 

Si us voleu posar en contacte amb la colla o en voleu formar part podeu fer-ho a través del seu correu electrònic: 

gegants@acfsantfeliu.cat 

I si voleu seguir les seves activitats diàries seguiu-los al seu perfil d'Instagram:

  • Instagram
montserrat1.jpg
jordi1.jpg
Laia1.jpg
Llorenç1.jpg
Banyetes1.jpg
Rebanyuda1.jpg