Colla de Gegants de l'ACF

Dintre de la colla dels Gegants diferenciem entre els 4 gegants més alts i dos dels nostres gegantons, el Banyetes i la Rebanyuda, ja que aquests últims es van fundar com a colla gegantera uns anys més tard i són gegantons només portats per dones.

Gegants ACF

Els gegants de l’Agrupació Cultural Folklòrica naixen a través de la representació teatral “La Festa Berguedana” a mans de l’Esbart dansaire l’any 1988. Josep Cardona, en “Nona”, un escultor de gegants mataroní fou l’encarregat de crear els gegants i totes les altres figures de la Festa Berguedana. En Jordi i la Montserrat representen una parella de burgesos de la ciutat, en canvi en Llorenç i la Laia representen una parella de pagesos vestits per el “Ball de la Soca”, un ball que es balla any rere any a l’ermita de la Salut el segon dilluns de pasqua.

59753368_836482856719652_979931972954488

No és fins l’any 1989 que es crea la colla gegantera, la mateixa que després de trenta anys encara a dia d’avui segueixen sent els encarregats de fer dansar i donar vida a les figures. 

 

L’any 2001 vam ser la XVI Ciutat Gegantera de Catalunya, juntament amb la colla dels Gegants de la Ciutat, tot acollint més de 120 parelles de gegants vingudes d’arreu de Catalunya i l’estat Espanyol. Durant aquell any vam ser els encarregats de fer ballar en Treball i na Cultura, els gegants de l’Agrupació de Colles de geganters de Catalunya. Passaven els anys i l’any 2012 vam organitzar la VI Fira del Món Geganter a Sant Feliu, on es van fer molts actes i tallers relacionats amb el món geganter durant 2 dies.

A part de visitar moltes de les poblacions catalanes, els gegants visitat Logroño, Madrid, França o inclús les Illes Balears.

 

Els veïns més alts de Sant Feliu es poden veure any rere any a les Festes de Primavera, la Festa Major de Sant Llorenç i per les Festes de Tardor. 

Banyetes i Rebanyuda

En Banyetes i la Rebanyuda també van ser unes figures creades per en Josep Cardona, “Nona”, l’escultor mataroní que va fer la resta d’elements de la Festa Berguedana. Els inicis de les dues figures eren 2 caps de capgrossos que en Nona va adaptar com a gegantons i va regalar a l'ACF perquè sortissin als correfocs amb els Diables La Garsa.

I així va ser, l’any 1989 el Banyetes, sense parella, va aparèixer durant el correfoc de les festes acompanyant als diables. Però aquest fet va durar pocs anys i el gegantó va quedar arraconat juntament amb l'antiga Rebanyuda.

 

Tot i que la figura d’en Banyetes és de l’any 1988, no va ser fins l’any 1997 quan realment es fundà la colla de les Banyeteres, tot sent la primera colla gegantera formada única i exclusivament per dones. Durant les Festes de Tardor d'aquell any es va recuperar i presentar oficialment la figura del Banyetes com un gegantó més. El cas de la seva parella, la figura de la Rebanyuda, va ser recuperada un any més tard, el 1998, sent presentada, també durant les Festes de Tardor. Sabies que les banyes de la Rebanyuda són de toro de veritat?

IMG_6286.jpeg

La primera sortida que va fer la colla de dones fora de Sant Feliu va ser a la Festa Major d’Esplugues de Llobregat. Des del 1997 els gegantons han mantingut l'aspecte i la roba inicial de, però l’any 2012 en Banyetes i la Rebanyuda van canviar els vestits, ja que amb el pas del temps s'havien malmès força.

 

A dia d’avui en Banyetes és una de les figures amb més èxit de tota la ciutat i l’imaginari festiu tradicional de Sant Feliu. Els gegantons es poden veure any rere any per les festes de primavera, i la Festa de Tardor. 

Si us voleu posar en contacte amb la colla o en voleu formar part podeu fer-ho a través del seu correu electrònic: 

gegants@acfsantfeliu.cat 

I si voleu seguir les seves activitats diàries seguiu-los al seu perfil d'Instagram:

  • Instagram