top of page

Turcs i Cavallets

Són unes figures que molt poques vegades surten al carrer. Sempre les veiem com a mínim un cop a l’any durant el Seguici de les Festes de Tardor de Sant Feliu. Fan el recorregut amb tota la resta de colles tradicionals de Sant Feliu i un cop a plaça són els encarregats d’escenificar la lluita històrica dels cristians contra els musulmans al ball de Turcs i Cavallets.

fdsc_b062367_red.jpg

Fotografia: Marc Rius

Com ja és sabut, les tradicions, danses i festes populars acostumen a nodrir-se de temes llegendaris, històrics i religiosos referents al país. La representació d’aquesta lluita entre cristians i musulmans és una imatge que està estesa a tota l’àrea mediterrània.

El canvi de nom de ‘moros’ a turcs, obeeix al fet que a la Catalunya Vella, el paper que jugaven els mal anomenats ‘moros’ per la zona del llevant, el va jugar la imatge del turc pirata. Aquest desembarcava a la costa, raptava donzelles i matava la gent del país que li oferia resistència… Actualment el Cos de Dansa de l’Esbart Sant Feliu és l’encarregat d’interpretat i representar aquest entremès amb els seus quatre cristians a cavall i quatre turcs a peu que ballen els uns contra els altres a ritme de la seva cançó. Poques vegades més surten a representar el seu ball durant l’any, i és per aquest motiu que per nosaltres és tracta d'una comparsa molt especial.

La creació d’aquesta comparsa va ser, com la gran majoria de figures que tenim a l’ACF, arrel del ball de la Festa Berguedana que va crear l’Esbart Sant Feliu l’any 1988. Tant les figures com els vestuari són disseny de Manel Carpi, la construcció de les figures va anar a càrrec de Josep cardona "Nona" i la confecció del vestuari de Llúcia Laborda. El ball de la Festa Berguedana era una representació dansada de la festa de la Patum de Berga i en un moment apareixien les figures dels Trucs i Cavallets formats per 4 cavalls de cartró pedra, representant als cristians, i 4 persones a peu vestides de turcs, com a musulmans. No va ser fins anys més tard, al 1995, que van sortir al primer Seguici que es va fer a la ciutat amb música i ball originals, i fins a dia d’avui així ho han fet cada any.

fdsc_b062360_red.jpg
fdsc_b062352_red.jpg

Fotografia: Marc Rius

Fotografia: Marc Rius

Si us voleu posar en contacte amb ells podeu fer-ho a través dels següents correus electrònics: 

esbartsantfeliu@acfsantfeliu.cat 

acf@acfsantfeliu.cat

cavallets1.jpg
turcs1.jpg
bottom of page