Turcs i Cavallets

Són unes figures que molt poques vegades surten al carrer. Sempre les veiem com a mínim un cop a l’any durant el Seguici de les Festes de Tardor de Sant Feliu. Fan el recorregut amb tota la resta de colles tradicionals de Sant Feliu i un cop a plaça són els encarregats d’escenificar la lluita històrica dels cristians contra els musulmans al ball de Turcs i Cavallets.

fdsc_b062367_red.jpg

Fotografia: Marc Rius

Com ja és sabut, les tradicions, danses i festes populars acostumen a nodrir-se de temes llegendaris, històrics i religiosos referents al país. La representació d’aquesta lluita entre cristians i musulmans és una imatge que està estesa a tota l’àrea mediterrània.

El canvi de nom de ‘moros’ a turcs, obeeix al fet que a la Catalunya Vella, el paper que jugaven els mal anomenats ‘moros’ per la zona del llevant, el va jugar la imatge del turc pirata. Aquest desembarcava a la costa, raptava donzelles i matava la gent del país que li oferia resistència… Actualment el Cos de Dansa de l’Esbart Sant Feliu és l’encarregat d’interpretat i representar aquest entremès amb els seus quatre cristians a cavall i quatre turcs a peu que ballen els uns contra els altres a ritme de la seva cançó. Poques vegades més surten a representar el seu ball durant l’any, i és per aquest motiu que per nosaltres és tracta d'una comparsa molt especial.

La creació d’aquesta comparsa va ser, com la gran majoria de figures que tenim a l’ACF, arrel del ball de la Festa Berguedana que va crear l’Esbart Sant Feliu l’any 1988. El ball era una representació dansada de la festa de la Patum de Berga i en un moment apareixien les figures dels Trucs i Cavallets formats per 4 cavalls de cartró pedra, representant als cristians, i 4 persones a peu vestides de turcs, com a musulmans. No va ser fins anys més tard, al 1995, que van sortir al primer Seguici que es va fer a la ciutat amb música i ball originals, i fins a dia d’avui així ho han fet cada any.

fdsc_b062360_red.jpg
fdsc_b062352_red.jpg

Fotografia: Marc Rius

Fotografia: Marc Rius

Si us voleu posar en contacte amb ells podeu fer-ho a través dels següents correus electrònics: 

esbartsantfeliu@acfsantfeliu.cat 

acf@acfsantfeliu.cat

cavallets1.jpg
turcs1.jpg