top of page
  • Foto del escritorAgrupació Cultural Folklòrica (ACF)

Els 70 anys documentats de l’Esbart Sant Feliu

Aquest any la secció pionera de l’Agrupació Cultural Folklòrica fa 70 anys. Tot i que és cert que la data de fundació de l’Esbart no és del tot clara, s’agafa com a referència el 1949 que és quan s’ha trobat el primer document on apareix l’Esbart com a tal.

Aquest primer document era un programa que anunciava els actes de la Festa Major de Sant Feliu del 1949. Entre els actes, s’informava que el dia 10 d’agost a les 18:30h hi hauria una “selecta audición de sardanas y bailes regionales a cargo del ‘Esbart de dansaires’ del Centro Parroquial y primera actuació del ‘Esbart dansaire infantil’”.
Els inicis de l’Esbart, com bé informa el programa, van estar lligats al Centre Parroquial, però al 1967, van decidir escindir-se de l’entitat, per anar per lliure creant l’Agrupació Cultural Folklòrica. Uns anys més tard, arran del muntatge de la Festa Berguedana per part de l’esbart sota la direcció d’en Manel Carpi, van sorgir la majoria de seccions actuals de l’ACF.

A més a més, l'Esbart és la secció encarregada de donar vida any rere any a la dansa de Sant Feliu: el Ball de la Soca. Un ball que es ballava a la ciutat i que es va perdre als anys 50 del segle passat. Al 1984 es va començar una recerca de la dansa amb gent que la recordava, per tal de poder tornar a desenvolupar el ball amb les diferents idees que es van recollir. Un cop recuperat van decidir tornar a recuperar la tradició de ballar-lo a l’Aplec de la Salut, com s’havia fet abans que es perdés. Per tant, aquest 2019 fa 35 anys que es va recuperar el Ball de la Soca.


Per celebrar aquestes dues efemèrides, aquest 2019, durant l’Aplec de la Salut, hi haurà una exposició sobre els 70 anys de l’Esbart a l’interior de l’ermita anomenada “Esbart Sant Feliu, 7 dècades dansant”, i com cada any, des de la recuperació del ball, es podrà veure la dansa un cop més al finalitzar la missa.


*Per més informació sobre els orígens de la dansa i l’esbart a Sant Feliu podeu accedir al següent enllaç.

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page